Wijzigingen voor ORC in 2020

Geplaatst op 13-02-2020  -  Categorie: Algemeen

Het zeilseizoen van 2020 staat weer voor de deur. Dit betekent ook dat de ORC en IRC certificaten weer verlengd worden. Dit betekent nieuwe certificaten en nieuwe ratings. Het ORC programma van 2020 is weer verder ontwikkeld en dat heeft een aantal wijzigingen tot gevolg.
Tot 1 maart (deze maand dus!!) kun je kosteloos wijzigingen op je 2020 ORC meetbrief laten doorvoeren door het Rating Office. Check dus even of dat nodig is met de aangepaste regels!
 

Flying Headsail vs Asymmetrische Spinnaker

Het onderscheid tussen een (Flying) Headsail en een Asymmetrische Spinnaker zit in de verhouding tussen de midden breedte vs onderlijk lengte. Bij een verhouding kleiner dan 75% spreekt men van een voorzeil en bij een verhouding vanaf 75% spreekt men van een spinnaker. De Code 0 zeilen onder de 75% werden al meegenomen in de rating (indien gedeclareerd!) maar een Code 0 boven de 75% had in de meeste gevallen geen effect op de rating omdat dit zeil dan kleiner was dan de grootste spinnaker. Dit is aangepast door een meer geleidelijke overgang te creëren voor vliegende voorzeilen met de verhouding van 55% tot 85%. Dit heeft als gevolg dat men vanaf 2020 de zeilen met een midden breedte verhouding van tussen de 75% en 85% ook moet opgeven en dat dit effect heeft op de rating.

Zie nieuwe ORC rule 304.1 ii) :
The sail area shall be smaller or equal to the respective one printed on the certificate. The sails inventory shall include the largest of each when on board: mainsail, mizzen, headsail set on the forestay, symmetric spinnaker, asymmetric spinnaker, mizzen staysail and all headsails set flying and all asymmetric spinnakers having SHW/SFL < 0.85.
Heeft u een asymmetrische spinnaker met de verhouding SHW/SFL < 0.85 of andere voorzeilen die niet aan de voorstag worden gevoerd, geef dan de zeilmaten op per mail naar gnitar.[antispam].@watersportverbond.nl.

Double Handed certificaten

De speciale Double Handed rating getallen zijn vanaf dit jaar niet meer te zien onder het kopje “Special Scoring” op het ORC certificaat. In plaats daarvan krijgt iedere boot vanaf 2020 twee ORC certificaten:  een standaard certificaat en een Double Handed certificaat. U kunt ervoor kiezen om beide met een andere configuratie te laten samenstellen.
Om te zien wat deze wijzigingen voor gevolgen hebben voor uw boot, kunt u via de Sailor Service op www.orc.org proefmeetbrieven aanmaken.