WERFBEZOEK 2018

Geplaatst op 20-11-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Remo van der Wilt

Welke ingrediënten heb je nodig voor een super geslaagd weekend? Een groep X-Yacht zeilers, de kans om de geboortegronden van onze geliefde schepen te bezoeken, een warm welkom van de werf en een zeer geslaagde organisatie door Nikki en Nanno Schuttrups bleek meer dan voldoende!

Op zaterdag 10 november kwamen de deelnemers aan het werfbezoek op eigen gelegenheid om 15:00 uur de showroom van de werf in Haderslev binnen druppelen. Ons werfbezoek viel samen met de jaarlijkse internationale dealermeeting en open dagen op de werf. Hapje en drankje stonden klaar en in de showroom waren naast de nieuwe schepen ook stands ingericht van o.a. John Mast, Elvstrom Sails, RaymMarine en natuurlijk de X-Yachts kleding. Terwijl oude bekenden werden begroet en nieuwe bekenden werden gemaakt was er tijd om vast wat rond te neuzen in de showroom. De ontspannen gezelligheid doorweven met zeilverhalen die typerend zou worden voor het weekend ontstond al snel. Het programma begon met de rondleiding door de showroom met nieuwe jachten, de showroom met de gebruikte jachten vanuit het Refit programma van de werf en de werkplaats waar de refits plaatsvinden. Prachtig dat de eigenaren van X-Yachts hun allereerste boot – De X-79 die ze begin 1979 zelf helemaal met de hand hebben gebouwd! - terug hebben gevonden in Engeland en deze terug hebben kunnen kopen. De werkzaamheden om deze X-79 in originele toestand terug te brengen waren net begonnen en zullen volgend jaar voor de viering van 40 jaar X-Yachts worden afgerond. In de spuitcabine konden we een X-43 zien die aan het voor X-Yachts typerende enkele hijs-oog hing zodat de nieuwe antifouling gespoten kan worden zonder dat er stempelplekken overblijven. Het super strakke en vooral super gladde resultaat zorgde voor veel verlangende blikken… tja, zo hoort het eigenlijk. Nog even een rondje kantoren en design-afdeling waarbij we de collectie halfmodellen konden bewonderen van alle schepen die in Haderslev zijn gebouwd. Vanuit de kantoren is zicht op de haven die we daarna ook nog even hebben bezocht. Je zit letterlijk “in” de watersport. Het geheel heeft een atmosfeer van Scandinavische nuchterheid en bijna huiselijkheid. Zeker geen overdadige luxe maar vooral een praktische ruimte met korte open lijnen waarin met passie invulling wordt gegeven aan de visie van X-Yachts. Hier ontstaan met veel oog voor detail en innovatie hoogwaardige performance cruisers. Ze zeggen het zelf eigenlijk heel mooi: “The result, beautifully designed and built yachts that give Superior Sailing Pleasure to the knowledgeable owner that understands the difference.” Amen.

Nadat iedereen had ingecheckt in het Harmonien Hotel konden we door het kleine maar mooie centrum van Haderslev naar Ristorante Fratelli lopen voor een zeer geslaagde Deens… eeh Italiaanse maaltijd. Tja, in sommige dingen zijn Italianen gewoon beter en ook daarvan begrijpen wij het verschil J. Ook hier zat de sfeer er goed in en onder het genot van heerlijke Italiaanse wijnen kon iedereen genieten van een grote diversiteit aan keuzes. Alles van pizza’s, pasta, vis en vlees kwam voorbij met overal gelukkige gezichten. Naast de dis ook gevoed door het delen van mooie zeilervaringen en nieuwe plannen. Een enkeling sloot de avond nog af met een afzakkertje in de hotelbar.

Op zondagmorgen werden we door Nikki en Nanno rondgeleid door de diverse productiehallen waarin jachten in diverse stadia van afbouw te zien waren. De verschillende constructies van kielophanging en plaatsing van de tanks tussen Xp en Xc waren mooi te zien bij schepen waar de vloer nog niet was geplaatst. Indrukwekkend is de hoeveelheid leidingwerk en bekabeling in een modern schip. Ondanks de modulaire opbouw van het interieur is de hoeveelheid handwerk in de assemblage goed zichtbaar als je zo door de diverse stadia van afbouw loopt. Grappig is te zien dat ook mensen die al jaren met een X-Yacht varen een aha-erlebnis hebben bij kleine technische details. Dus zó wordt een kiel gemaakt.. ook daar gaat meer techniek in dan je zo zou verwachten. De dekken worden in een aparte hal opgebouwd waarbij de opbouw van de teakdekken goed is te volgen. Opvallend is dat er ook een relatief groot aantal schepen in aanbouw is waarbij voor een kunststof teak-look is gekozen. Ondanks de seriematige aanpak is er gelukkig nog best veel ruimte voor een persoonlijke invulling.

Het bezoek werd afgesloten met een lunch in de kantine waar normaal gesproken de medewerkers hun pauzes doorbrengen. Wederom prima verzorgd en iedereen kon met een voldaan gevoel de thuisreis aanvaarden. Genoeg om over na te praten en weer nieuwe zeilplannen te smeden. De deelnemers die besloten het bezoek af te sluiten met nog even een laatste rondje nieuwe jachten kijken werden nog getrakteerd op een kennismaking en fotomomentje met Niels Jeppesen – mede oprichter en ontwerper van alle X-Yachts.

Waren alle ingrediënten aanwezig voor een super geslaagd weekend? Meer dan! Een absolute aanrader voor alle leden van de X-Yachts Club Nederland die nog nooit op bedevaart naar Haderslev zijn geweest.